Esfera

  • Agricultura periurbana

    Transgènics: Esperança o temor

    Aquest cap de setmana la plataforma 'Som lo que sembrem' ha congregat uns 2.000 anti-transgènics pels carrers de Barcelona. Rere una pancarta on es podia llegir 'Democràcia, salut i bons aliments', els manifestants reclamaven als grups de PSC, CiU i PP no rebutjar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que pretén convertir Catalunya en un territori lliure d’aliments transgènics. El doctor enginyer agrònom de la Universitat de Lleida i afí a la plataforma organitzadora, José Ramón Olarieta, i la doctora de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Joaquima Messeguer, opinen.

    Anar al blog

  • Agricultura periurbana

    Els transgènics i la coexistència pacífica

    Jo crec en la coexistència pacífica. La coexistència pacífica de països, de llengües, de races, de religions, de formes de ser, de maneres de pensar, de sistemes de treball i de sistemes de cultivar la terra. Jo admiro els que lluiten per una causa, com els que “Som lo que sembrem”. Enguany ja en queden tan pocs! Defenso els que creuen en una agricultura diferent, respectuosa amb la natura: la producció integrada, l’ecològica o la biodinàmica.

    Anar al blog

  • Agricultura periurbana

    En defensa de l’agricultura ecològica.

    n En defensa de l’agricultura ecològica. A Catalunya, l’agricultura ecològica a comença a agafar una certa força a partir dels anys vuitanta a partir d’un grup de joves tècnics agraris, era sobretot una resposta a l’agressivitat d’un model de producció basat en la utilització massiva d’elements químics en una agricultura que apostava per la modernitat. Els pesticides i adobs químics que foren aplicats de forma indiscriminada començaven a afectar el medi i les pròpies produccions.

    Anar al blog

  • Agricultura periurbana

    "No es razonable una negativa radical a la biotecnología

    n Mar, 07/04/2009 - 10:45 JOSÉ MARÍA SUMPSI. Subdirector general de Cooperación Técnica de la FAO El número de personas que pasan hambre en el mundo va en aumento y ya son cerca de los 1.000 millones, según la Organización de Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación (FAO), una cifra que demuestra que la situación es crítica y que se agravará aún más con la actual crisis financiera.

    Anar al blog

  • Agricultura periurbana

    Resum de la intervenció de Paul Krugman en el Forum for the future of agriculture in Europe. Brusel·les, 17-18 març de 2009.

    ArgumentaciónLa crisis alimentaria de 2008 no fue un episodio temporal especulativo, sino la evidencia de un problema estructural, por lo que no se debe desviar la atención de ella. ¿Qué sucedió?Incremento muy fuerte de los precios alimentarios a nivel mundial: crisis alimentaria. i. Impacto principalmente en los países pobres, cuyas economías domésticas destinan una mayor parte del presupuesto en comida ► Indicador: conflictos sociales, revueltas populares e inestabilidad política ii.

    Anar al blog

  • Agricultura periurbana

    Una reflexió sobre la crisi, els seus efectes en el teixit agroindustrial de Catalunya i algunes propostes de superació.

    Una crisi econòmica que avança a molta velocitatAquesta crisi econòmica global, té unes característiques diferents i a la vegada paral·leles a altres que s’han succeït. Potser la diferència més important és el context en el que es produeix, amb una economia espanyola molt integrada en l’entorn comunitari i a la vegada a una economia globalitzada. També assistim a una velocitat de propagació de la crisi a la que tampoc estàvem habituats: abans de les vacances d’estiu eren pocs els que apostaven per una contracció tant elevada de les grans variables econòmiques.

    Anar al blog

  • Agricultura periurbana

    Rèplica a “L’agricultura en temps de crisi.

    En línies generals, l’enfocament és encertat. Tot i amb això, es requereix alguna precisió pel que fa als conceptes que s’utilitzen, que en aquesta (amistosa) rèplica anirà acompanyada d’alguna opinió personal, fonamentada en la raó individual i en la ciència col·lectiva. Som-hi. Durada de la crisi: em sembla aventurat fer qualsevol tipus de predicció. n1.- No controlem totes les variables que intervenen en el procés.

    Anar al blog

  • Agricultura periurbana

    Sector agrari amb comportament anticíclic

    Vagi per endavant que és molt lloable, que en els temps que corren, alguns intentin donar visions i receptes positivistes pel sector agrari. La meva contribució, de moment, no és donar receptes sinó de matisar alguns dels anàlisis que es fan de la situació actual.Sector agrari amb comportament anticíclic. Crec que és un terme que no descriu exactament el comportament del sector agrari. Un comportament anticíclic és aquell que la seva resposta és oposada a la d’altres sectors econòmics, és a dir, per exemple que les seves variables tenen una resposta positiva a la crisi (les variacions en relació a períodes anteriors són positives).

    Anar al blog

  • Agricultura periurbana

    L‘agricultura en temps de crisi.

    n La greu crisi financera i la caiguda de la demanda que està afectant tot el planeta, és un dels problemes majors també pel sector agroalimentari. És per això que proposo un inici de diàleg per tal de debatre alternatives i normes d'actuació. Una crisi de llarga durada En primer lloc, un breu anàlisi de les causes que ens han abocat a aquesta situació. La crisi econòmica que envolta tot el món, simplificant molt és el resultat de cinc elements molt diferenciats que cal analitzar de forma diferenciada.

    Anar al blog

  • Agricultura periurbana

    La visió de l'agricultura ecològica per un agricultor gens convencional:

    L’estudi de Francisco Garcia Olmedo, a més de exhaustiu, fa un repàs a tots els elements bàsics per entrar en valoracions essencials. Científica i tècnicament crec que es correcte. Que potser sols mira cap a una banda, es cert. Però hi te tot el dret, i argumenta cada pas que fa. Estic segur que a tots ens agradaria viure en un Món diferent, on ser ecologista podés arribar encara més enllà.

    Anar al blog

  • Agricultura periurbana

    La millor lluita contra el canvi climàtic és l’estalvi

    El canvi climàtic és un fenomen que es va arrossegant des de fa una colla d’anys i que no ha estat acceptada fins fa poc. Simplificant molt l’objectiu bàsic de les mesures de mitigació contra el canvi climàtic es centren en la reducció de les emissions CO2, i d’altres gasos que contribueixen al efecte hivernacle. La incidència de les emissions és diferent segons els sectors i especialment important en la industria, l’energia, l’habitatge i el transport.

    Anar al blog

  • Agricultura periurbana

    En record d’en Federico Riera-Marsa: de President dels Industrials de l’Alimentació a President dels Bancs dels Aliments d’Espanya

    En Federico va ser un home emprenedorEn primer lloc era un empresari i va començar ben jove, tot just complerts els vint anys, i en plena escomesa de la guerra civil - calia donar de menjar a una població afamada- Aprofitant la seva inventiva i en plena carestia d’ous, va comercialitzar la primera truita sense ou, aprofitant substituts dels cereals. Llavors ja va demostrar la seva valia amb especials dots pel màrqueting.

    Anar al blog