Esfera

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    Signatura de l'acord de custòdia amb el Parc Agroecològic de l’Em7pordà

    Avui hem signat un nou acord de custòdia entre IAEDEN i el Parc Agroecològic de l’Empordà del terme municipal d’Albons en el marc del programa de custòdia agrària de la IAEDEN. El Parc Agroecòlogic de l’Empordà és una finca d’horta ecològica que produeix verdures, hortalisses i fruites amb la certificació del CCPAE. Per a més informació podeu mirar http://www.parcagroecologic.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    Guia pràctica de mesures per a l'adaptació al canvi climàtic

    El programa de Custòdia Agrària de la IAEDEN segueix obrint camins per a la recerca d’un model agrari sostenible econòmicament i ambientalment. El passat juny es va presentar una Guia pràctica de mesures per a l’adaptació de l’agricultura i la ramaderia al canvi climàtic.Al llarg del darrer any, des de la IAEDEN s\'ha col·laborat en el projecte del GOB Menorca \"Custodiant el canvi. Resiliència climàtica en la custòdia agrària\", que va resultar seleccionat en la convocatòria a nivell estatal de la Fundació Biodiversitat.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    Matinal de recol·lecció de llavors als prats de dall

    El diumenge 3 de juny realitzarem una matinal per recol·lectar llavors de prats de dall de l’Albera per mantenir-les en un banc de llavors. L’objectiu és conservar les varietats locals d’interès agrari dels prats de dall.  Cal portar: pantalons llargs, calçat còmode, barret, aigua i esmorzar.Hora i lloc de trobada: a les 10h a les escoles velles de Cantallops. Aportació i inscripcions: activitat gratuïta, però cal inscripció prèvia al telèfon 972 670 531 o iaeden@iaeden.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    NOTA DE PREMSA i TV3: Els prats de dall, una manera de cultivar biodiversitat.

    “Cultivant biodiversitat” un projecte de custòdia del territori que ha tingut per objectiu la conservació dels prats de dall i basses temporànies de l’Albera i, per tant, de la biodiversitat excepcional d’aquest hàbitat.Els prats de dall són hàbitats seminaturals que han de ser objecte de maneig permanent per garantir-ne la conservació. Els diferents estudis realitzats adverteixen que la seva conservació no està garantida a curt o mig termini, per causes multifactorials.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    CUSTÒDIA AGRÀRIA A LA RADIO

    El projecte de custòdia agrària, el dijous 15 de febrer, juntament amb les finques vitivinícoles de custòdia del celler de la Gutina i la Vinyeta, hem estat entrevistats pel programa METEOMAURI de Francesc Mauri de Catalunya Radio  a la secció Meteoterra amb en Jordi Puig.Aquí teniu el tall per si el voleu escoltarhttp://www.ccma.cat/catradio/alacarta/meteomauri/meteoterra/audio/991949/#

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    JORNADA "AGRICULTURA I ADAPTACIÓ AL CANVI CLIMÀTIC"

    El passat dijous 1 de març vam organitzar una jornada formativa d’agricultura i medi ambient titulada “Agricultura i adaptació al canvi climàtic” al centre cívic de Pau.Les jornades de formació que organitzem pretenen divulgar diferents experiències i coneixements que ajudin a fer compatibles la viabilitat econòmica del sector agrari amb la conservació dels valors ambientals. I davant del canvi climàtic que ja és una realitat i que tindrà impacte en l’agricultura amb una reducció de la disponibilitat de l\'aigua, s’han volgut presentar recursos i pràctiques que ens poden ser útils per a adaptar-nos-hi.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    Les llavors dels prats de dall conservades al banc de llavors del SIGMA a Olot

    En el marc del projecte “Cultivant la biodiversitat: conservació dels prats de dall a l'Albera” es va encarregar al Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA) el triatge i la conservació del material prospectat. En aquests moments es troben ben conservades al banc de llavors d'Olot, propietat del SIGMA.El material es va recol·lectar a Vilartolí (prat tancat) a 11 de juny de 2017 i es va entregar al SIGMA a 15 de juny de 2017, dipositat dins sobres de paper tancats i degudament etiquetats.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    Jornada tècnica "Els ocells i ratpenats en el control biològic de plagues" Mollet de Peralada, 18 de novembre de 2017

    El dissabte 18 de novembre es va realitzar una jornada per explicar mètodes ecològics i sostenibles pel control biològic de plagues en el maneig agrari.Es va realitzar en un paisatge immillorable, entre vinyes, en el celler La Vinyeta de Mollet de Peralada.Una jornada que s'emmarca en el Pla Anual de Transferència Tecnològica del Departament  d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (PATT)Hi van haver 30 inscrits i es va valorar la jornada d'una manera molt positiva.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    Jornada 18 de novembre: ocells i ratpenats en el control biològic de plagues.

    El dissabte 18 de novembre al matí a Mollet de Peralada realitzarem una jornada tècnica sobre els ocells i ratpenats en el control biològic de plagues.Els ratpenats i determinats ocells són depredadors naturals d'algunes plagues que es presenten en els cultius i conèixer les tècniques adequades d'instal·lació de les caixes nius ens pot ser útil molt útil pel tractament ecològic de plagues.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    Jornada tècnica: Conservació dels Prats de dall: estudis i experiències en el maneig a Catalunya.

    Els prats de dall són hàbitats seminaturals de gran riquesa florística i amb una elevada fauna insectívora associada. Són uns prats que són objecte de maneig permanent per garantir-ne la seva conservació. Aquesta jornada pretén ser un recull d’estudis i experiències de gestió que s’han desenvolupat a diferents indrets de Catalunya per ampliar el coneixement de la seva importància ecològica i conservació.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    Jornada de recollida de llavors al prat de dall de Vilartolí.

    El diumenge 11 de Juny un grup de 12 voluntaris i voluntàries vam collir plantes, sota la direcció tècnica del botànic Joan Font, al prat tancat de Vilartolí. Un prat que pertany al Mas Torres, on la IAEDEN ha signat un acord de custòdia agrària.Sota un sol de justícia vam recol·lectar les plantes indicades i les vam disposar en sobres individuals per plantes. Posteriorment caldrà assecar les plantes, extreure'n les llavors i emmagatzemar-les amb condicions òptimes al banc de llavors del SIGMA (Consorci de Medi Ambient de la Garrotxa)L'objectiu d'aquesta recol·lecció és disposar d'una mostra de plantes característiques de prats de dall per si mai es considera adient fer planter i replantar allà on es consideri adient.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    Matinal de recol·lecció de llavors als prats de dall

    El diumenge 11 de juny organitzem una matinal per recol·lectar llavors de prats de dall per mantenir-les en un banc de llavors.  L'objectiu és conservar les varietats locals d'interès agrari dels prats de dall. Ens trobarem el diumenge a les 10 de matí a Vilartolí (La Gutina a Mas Torres)Cal portar: pantalons llargs, calçat còmode, barret, aigua i esmorzar.L'activitat és gratuïta, però cal fer inscripció prèvia al telèfon 972 670531 o al mail iaeden@iaeden.

    Anar al blog