Esfera

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    Participació en la Jornada anual de la xarxa de Custòdia del Territori (XCT)

    El 17 de novembre es va realitzar a Can Coll, Collserola, la jornada anual de la XCT. Els objectius de la jornada eren: donar a conèixer la custòdia del territori entre possibles promotors i agents implicats, debatre sobre l’accés a la terra a Catalunya i el paper de la custòdia del territori i mostrar i debatre sobre aspectes innovadors de la custòdia del territori. El grup de treball de Custòdia Agrària de la IAEDEN va realitzar una xerrada en aquest marc per donar a conèixer l’entitat i els objectius de la custòdia del territori de la IAEDEN en base als projectes de custòdia: “Cultivant Sinergies” i “Cultivant Biodiversitat”Una bona experiència per donar a conèixer la nostra entitat i projectes i alhora poder compartir expertesa amb d'altres experiències i actors de la custòdia territorial.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    Sortida a Cantallops: “Boscos i prats de dall: una mirada natural i històrica”

    El diumenge 6 de novembre una vintena de persones vam realitzar una excursió organitzada per IAEDEN-Salvem l’Empordà a Cantallops, acompanyats per l’historiador Lluís Serrano i el botànic Joan Font. En Lluís ens va guiar fins el roc de la Penya, on vam poder gaudir d’unes fantàstiques vistes panoràmiques de l’Empordà, tal i com mostra la fotografia. Foto: Marta Ball-lloseraEn Lluís va anar fent anotacions històriques per tot el trajecte i vam visitar la zona dels Abellars, un indret  on hi havia hagut un vilar medieval i una església dedicada a Sant Jaume que no s’ha pogut trobar, tot i estar documentada.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    Jornades "Eines per afrontar els reptes de futur de la producció ecològica

    El grup de custòdia agrària de la Xarxa de Custòdia del Territori i la IAEDEN va organitzar unes jornades, el 27 d’octubre a Figueres, amb l’objectiu de definir accions o propostes per millorar en el sector de la producció ecològica a la comarca.Aquests jornades van ser possibles gràcies al suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.Actualment està creixent la sensibilització dels consumidors vers el consum de productes ecològics, tanmateix les petites explotacions ecològiques tenen certs problemes per aconseguir la viabilitat econòmica necessària.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    "Cultivant biodiversitat"

    “Cultivant biodiversitat” és un programa de custòdia del territori on la IAEDEN pretén participar de la conservació d’alguns prats de dall i basses temporànies de l’Albera, entenent que són part del mateix conjunt hidrològic i que es troben entre els hàbitats d’interès comunitari més singulars presents a la zona. Els prats de dall són hàbitats seminaturals que han de ser objecte de maneig permanent per garantir-ne la conservació.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    JORNADA DE VOLUNTARIAT D’ERRADICACIÓ DE SENECI DEL CAP EL DIA MUNDIAL DE LES ESPÈCIES AUTÒCTONES

    El diumenge 13 de març vam celebrar el Dia Mundial de les Espècies Autòctones amb una jornada de voluntariat a les vinyes de Can Torres d’extracció de Seneci del Cap (Senecio inaequidens).A les 9:30h del matí ens vam trobar  11 participants al celler de Can Torres de Vilartolí. Allà vam presentar-nos tots plegats explicant que la IAEDEN tenim un acord de custodia signat amb la finca de Can Torres amb una breu explicació de què és la custodia i una breu explicació de què és Can Torres per part dels seus propietaris.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    Jornada tècnica d’Introducció al maneig ecològic de les abelles

    La jornada, organitzada pel Grup de Treball de Custòdia Agrària, va tenir lloc el passat 5 de març i ha estat subvencionada pel Pla Anual de Transferència Tecnològica 2016 del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. La custòdia agrària pretén compatibilitzar la gestió agrària i la seva viabilitat econòmica amb la conservació dels valors naturals.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    Vine a col·laborar a les vinyes de Can Torres !

    Diumenge 13 de març Dia de les Espècies Autòctones matinal de voluntariat a les vinyes de Can Torres de Vilartolí (Sant Climent Sescebes)Sabies que la presència d'espècies exòtiques invasores és, actualment, la segona causa de la pèrdua de biodiversitat a nivell mundial i que posa en greu risc el medi ambient i la salut de les persones?Sabies que a les vinyes de Can Torres hi està proliferant el Seneci del cap? Vols conèixer la problemàtica en el territori i ajudar a arrencar-ne?Doncs, t'esperem el diumenge 13 de març a les vinyes de Can Torres amb el següent programa9:30h Trobada al celler de Can Torres9:30h-10h Presentació de Can Torres i sobre la problemàtica del Seneci del cap10-13:30h Treball d'eliminar Seneci del cap de la vinya vella amb una pausa amb esmorzar per a tothom.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    JORNADA TÈCNICA: INTRODUCCIÓ AL MANEIG ECOLÒGIC DE LES ABELLES

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    Crònica de la jornada d'itroducció al maneig ecològic de l’olivar. Prevenció i lluita contra la mosca de l’oliva

    La jornada, organitzada pel Grup de Treball de Custòdia Agrària, va tenir lloc el passat 16 de maig a l'Ecomuseu Farinera de Castelló d'EmpúriesA conseqüència de les pèrdues de productivitat causades per la mosca de l’olivera que s’han agreujat de manera exponencial en l’última campanya, es va realitzat una jornada que tenia com objectiu recollir experiències i aportar eines per al maneig i gestió de l'olivar ecològic, especialment enfocat a la prevenció i lluita contra la mosca.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    Diumenge 31 de maig - VISITA GUIADA en finques amb acords de custòdia: El Mas Marcè de Siurana d’Empordà

    Organitzem una visita guiada a la finca del Mas Marcè, explotació ecològica d'ovella ripollesa amb formatgeria pròpia situada a Siurana d'Empordà, on ens explicaran que és una finca de custòdia agrària i com funciona. També visitarem el filtre verd de depuració d'aigües que van construir amb la col·laboració de la IAEDEN.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    JORNADA. Introducció al maneig ecològic de l’olivar. Prevenció i lluita contra la mosca de l’oliva

    L'objectiu d'organitzar la jornada sobre maneig d'olivera ecològica, neix arrel de que la mosca és un problema molt comú en els olivars de l'Alt Empordà i en especial en el maneig ecològic. La jornada té la intenció de ser un recull d’experiències i aportar eines per al maneig i gestió de l'olivar ecològic, especialment enfocat a la prevenció i lluita contra la mosca.Per tot això, us convidem a a la jornada tècnica organitzada pel grup de treball de custòdia agrària de la Xarxa Custòdia del Territori i la IAEDEN finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural el proper dissabtes 16 de maig a l'Ecomuseu Farinera de Castelló d'Empúries.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    La vida als estanys temporanis de can Torres (Albera)

    El passat diumenge, 29 de març, una trentena de persones va venir a la sortida organitzada per conèixer la dinàmica i biodiversitat dels estanys temporanis de la finca vitivinícola de can Torres (Albera). Aquesta va ser la primera visita d’ecosistemes aquàtics – dins el cicle La Vida a l’Aigua Dolça – en una finca que té un acord de custòdia agrària amb la IAEDEN-Salvem l’Empordà.

    Anar al blog