Esfera

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    Jornada tècnica sobre Experiències de custòdia: La custòdia com a eina de compromís ambiental i social.

    La jornada, organitzada pel Grup de Treball de Custòdia Agrària, va tenir lloc el passat 21 de març.La custòdia agrària pretén compatibilitzar la gestió agrària i la seva viabilitat econòmica amb la conservació dels valors naturals. Per tal d’aconseguir-ho, les entitats de custòdia agrària i en concret, el cas de la IAEDEN a l’Alt Empordà, se signen acords de bones pràctiques agràries amb pagesos/es que es comprometen a treballar activament en la conservació de la biodiversitat.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    Diumenge 29 de març - VISITA GUIADA pels estanys temporanis de les vinyes de Can Torres (Albera) + TALLER FAMILIAR d’identificació d’invertebrats

    Organitzem una passejada guiada per la finca vitivinícola de Can Torres situada a peus de l'Albera, on ens explicaran que són una finca de custòdia agrària, i  on visitarem espcialment els estanys temporanis de la Gutina, en els que recentement des de la IAEDEN estem fent un projecte de recuperació d'una tercera bassa finançat pel Fons Andrena. Seguidament, disfrutarem d'un taller familiar d'identificació d'invertebrats.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    IAEDEN coordina el “Seguiment, gestió i recuperació de basses temporànies a la finca vitivinícola de Can Torres (serra de l’Albera, Alt Empordà)”

    Aquest projecte és possible gràcies al finançament d'Andrena, el primer fons privat de conservació de la biodiversitat de Catalunya.El projecte es desenvolupa a la finca de Can Torres a l’Albera (Alt Empordà), una explotació vitivinícola ecològica que té signat un acord de custòdia agrària amb l'entitat IAEDEN i GOB-Menorca des del 2011. En aquesta finca, de caràcter mediterrani, s’hi troben diferents ambients d'interès natural com prats de dall i les dues basses temporals de la Gutina (la Cardonera i la Rajoleria).

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    SEMINARI TÈCNIC: EXPERIÈNCIES DE CUSTÒDIA AGRÀRIA La custòdia agrària com a eina de compromís ambiental i social

    Aquest any organitzem un seminari tècnic de custòdia agrària, un espai de trobada per a les persones dedicades i interessades en el sector agrari, tant per la seva activitat econòmica com per l’estreta relació que té amb el paisatge, els recursos naturals i la biodiversitat. L'objectiu de la jornada és la difusió d'experiències existents de custòdia agrària, així com experiències de col·laboració entre diferents sectors i el món agrari.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    SIGNATURA D'UN NOU ACORD DE CUSTÒDIA AGRÀRIA A L'ALT EMPORDÀ

    La campanya de custòdia agrària a l’Alt Empordà “Un paisatge que alimenta” que dinamitza IAEDEN, aquest mes de gener s’ha signat un nou acord de custòdia.Aquest nou acord de custòdia s’ha signat entre  IAEDEN (entitat de custòdia), l’associació Paisatges Vius i l’explotació de Mas Castellar de Pontós.El Mas Castellar és una explotació que produeix farratges ecològics i que té un ramat de vaques en hivernada uns mesos a l’any.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    El mercat de productes de custòdia del territori

    Us animem a mirar aquest video promocional  sobre els productes de custòdia del territori. En aquest cas, el projecte està essent liderat per la Red de Custodia del Territorio de Castilla-La Mancha y Madrid, liderado por Heliconia, s.cop. mad. 

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    I CONGRÉS EUROPEU DE CUSTÒDIA DEL TERRITORI

    Els passats dies 5-8 de novembre vam assistir al Primer Congrés Europeu de Custòdia del Territori al Cosmocaixa de Barcelona. Aquest primer congrés que es va organitzar en el marc del projecte LIFE Landlife, va aplegar unes 250 persones de diferents països europeus i entitats d'arreu del món. Els assistents vam tenir l'oportunitat de participar en un ampli ventall d'activitats des tallers tècnics d'entitats com ECNC, Eurosite, Europarc Espanya, Fundación Biodiversidad, Paisatges Vius, Submon, CERM, CEN-LR, Legambiente Lombardia i la Xarxa de Custòdia del Territori, fins a activitats socials.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    TROBADA ANUAL DE PRODUCTORS DE CUSTÒDIA AGRÀRIA

    El passat divendres 24 d'octubre vam fer la trobada anual de finques de custòdia agrària on aprofitem per presentar les actuacions que hem fet al llarg de l'any. I en aquesta ocasió, hem aprofitat per a repartir els documents dels inventaris ambientals a cadascuna de les finques, el repartiment de punt de llibre de promoció de productes de custòdia i una valoració de la fi del finançament que estàvem rebent fins ara.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    SORTIM A LA REVISTA AGROCULTURA!

    En la darrera publicació de la revista AGROCULTURA (la revista de la producció ecològica i l'agroecologia) ens han publicat un article que explica el projecte "Cultivant Sinergies"!Bona lectura!

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    INVENTARIS AMBIENTALS A LES FINQUES DE CUSTÒDIA AGRÀRIA

    Al llarg d'aquest any 2014 s'han relitzat "inventaris ambientals" a les finques de custòdia agrària de l'Alt Empordà. Aquests documents tenen com a objectiu identificar valors naturals desconeguts presents a les finques per part d'experts ornitòlegs, botànics, entomòlegs,... que han visitat les diferents finques, s'han entrevistat amb els gestors i propietaris i han pogut realitzar uns informes de descripció biològica de les finques, així com també propostes per a la potenciació de la biodiversitat en aquestes.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    Sortida tècnica al celler la Vinyeta. Presentació del projecte "Cultivant Sinergies" de custòdia agrària a l'Alt Empordà

    El passat dimarts 30 de setembre, aprofitant la 2a setmana europea de la custòdia, vam organitzar una visita tècnica al celler la Vinyeta de Mollet de Peralada.Aquesta visita ens va servir per a explicar què és el projecte “Cultivant Sinergies” de custòdia agrària a l’Alt Empordà tot veient la seva aplicació pràctica en el cas de les vinyes i olivars de la Vinyeta.Aprofitant una petita treva de la pluja vam començar a les 10h amb una visita guiada per les vinyes de la mà de Josep Serra, propietari i gestor de la Vinyeta, on ens va explicar el maneig i història de les vinyes, dels olivars, del ramat d’ovelles i les gallines i com interaccionen entre ells procurant crear una explotació autosuficient i clarament diversificada.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    SOPAR DE PRODUCTES DE PROXIMITAT, ECOLÒGICS I DE CUSTÒDIA

    El darrer cap de setmana de setembre, vam organitzar el primer sopar de productes de custòdia agrària de la campanya "UN PAISATGE QUE ALIMENTA" al CAT Vilajuïga. Uns vint assistents vam poder degustar per sopar: - empedrat de mongeta cuita ecològica de la varietat "miquelet" de conserves VITRA de Can Salva de Torroella de Fluvià, amb verdures de l'horta ecològica de la Vessana de Castelló d'Empúries - estofat de vedella de l'Albera i oli d'oliva ecològic Memoriae de La Clota de Llers.

    Anar al blog