Esfera

  • El blog de l'hort

    Els de sisè ja cullen espinacs.

    La gent de sisè, que ja són uns experts hortolans, han començat a collir els espinacs que van sembrar fa gairebé tres mesos.Com que també són bons cuiners no cal explicar quins plats poden preparar amb els saborosos espinacs dels nostres petits horts.Bon profit gent de sisè,  segur que sabreu gaudir dels nostres espinacs.Els hortolans de Gualda.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Boira i espinacs.

    Les nenes i nens de primer han collit els espinacs que van sembrar l'octubre passat acompanyats de la boira. Esperem que aquesta vegada no estem un mes sense veure el Sol! Quan arribeu a casa cal netejar-los i amb l'ajuda dels adults podreu fer una truita molt bona... A més a més els tres que han contestat bé unes preguntes de l'hort, han guanyat un ravenet!Ara començarem a collir les diferents hortalisses que fa uns mesos vam sembrar i trasplantar.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Comencem a collir.

    La gent de cicle inicial han collit espinacs. Si heu tastat els espinacs em donareu la raó quan dic que el sabor és magnífic, res a veure amb els que compreu a la botiga. Una truita amb espinacs del Sant Jordi és un plat senzill però boníssim. Però la feina de collir acaba de començar. Podreu tastar també: alls tendres, escaroles, enciams, cebes tendres,  pèsols, faves...Els hortolans de Gualda.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Renoi quin fred!

    Per començar el segon trimestre la gent de cicle superior ha collit ravenets. També volien començar a collir els espinacs però estaven gelats. El pati de l'escola era tot un espectacle del que calia gaudir ben tapats!Les nostres oliveres, ametlles, lledoners, tamarius ens deixaven molt clar el fred que ha fet aquests dies l'Horta i la ciutat de Lleida.Les plantes aromàtiques, la ginesta, els circells dels ceps i fins i tot la xarxa de les porteries ens oferien un espectacle glaçat.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Maduixeres i melissa.

    La gent de sisè ha estat molt enfeinada trasplantant maduixeres a les rodes de colors del pati, i han preparat la melissa amb la finalitat de poder trasplantar-la. La melissa, coneguda també amb els noms de tarongina o arangí, en infusió és estomacal i té efectes sedants.Bona feina, nenes i nens de sisè. Ens podeu explicar que heu fet amb la melissa?Els hortolans de Gualda.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Ara que torna el fred...

    Com els cursos anteriors, la tornada del fred coincideix amb el final de les feines als nostres petits horts. Ja fa mesos que vam estar preparant la terra i reomplint els hortets amb terrafem. Després de molta feina sembrant i trasplantant, els tres hortets ja estan plens d'espinacs, alls, cebes tendres, diferents tipus d'enciams, escaroles, pastanagues, raves, faveres i pesoleres. Ara ja és el moment de tornar a la llibreta de l'hort en la que durant tota la primària anirem explicant el que fem com hortolans.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Sembradors i trasplantadors.

    La gent de cicle superior ha estat molt enfeinada sembrant alls i trasplantant pesoleres i faveres. També han aprofitat per arrencar males herbes. Aviat tindrem els tres hortets plens d'hortalisses.  Espinacs, cebes tendres, alls tendres, diferents tipus d'enciams, escaroles, pastanagues, raves, pèsols i faves aviat ompliran els nostres hortets.Els hortolans de Gualda.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    La gent de cicle superior...

    Les nenes i nens de cicle superior han estat molt enfeinats preparant la terra de les rodes pintades on aviat trasplantaran. També han fet una bona neteja de males herbes que comencen a créixer als tres hortets perquè nosaltres no utilitzem  cap producte químics. Sempre hi ha algú que no respecta prou la feinada feta als horts, per això han dissenyat un cartell on demanen aquest respecte per la feina feta.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Els de primer també sembren alls.

    Les nenes i nens de primer també han sembrat. Primer hem agafat una cabeça d'alls i hem vist que per dins sembla una mandarina amb els seus gallets.El que a la mandarina anomenem gallet ,en un alls s'anomena  dent o gra. Els hem separat amb la finalitat de sembrar-los. Han agafat el gra o dent d'all per "la banyeta" per posar-lo al petit forat fet amb la pala de jardí. Per acabar l'han colgat, però deixant fora "la banyeta".

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Com estan els nostres horts?

    Després de les feines que ens han ocupat al setembre, octubre i primers dies de novembre de preparar la terra, sembrar, trasplantar i regar, avui donem un cop d'ull als espinacs, alls, escaroles i enciams. Sembla que podrem fer un bon tastet.El fred s'apropa i els nostres petits horts l'esperen...Els hortolans de Gualda.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Empotadors de segon.

    La gent de segon va collir olives que durant nou dies han estat en aigua que cada dia s'ha canviat. Ara calia empotar-les per conservar-les. Primer han omplert els pots amb les olives i després, una feina imprescindible, preparar la salmorra. Cal agafar una mesura i omplir-la de sal , afegir-hi deu mesures d'aigua i remenar fins que la sal "desaparegui". Omplim els pots amb les olives de salmorra i els tanquem.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Trasplantant enciams.

    Els nens i nenes de cinquè s'han encarregat de trasplantar enciams fulla de roure. Després de fer un petit forat amb l'aixadeta o la pala de jardí, amb molta cura han posat el planter, per colgar les arrels posteriorment. Aquest tipus d'enciam té les fulles alveolades que recorden les fulles d'un roure, per això s'anomena així.Bona feina, gent de cinquè.Els hortolans de Gualda.

    Anar al blog