Esfera

  • Hort Serratosa

    Primavera

    Benvinguda primavera, a l’hort, l’època de més feina de l’any. Tot el que ja hem plantat, cebes porros, enciams, pastanagues, patates ravenets... creix amb força gràcies al canvi de temperatura, les hores de sol, l’aigua. Aviat collirem faves, que ja despunten, i pèsols. També és època d’esplendor per les males herbes, que durant l’hivern semblaven abatudes. Les pròximes setmanes, seguirem plantant (tomaqueres, carbassoneres, pebroteres.

    Anar al blog

  • Hort Serratosa

    Hem superat l'equador de l'hivern

    Deixem enrere la Candalera, data que marca l’equador de l’hivern. Segons la tradició, moment de treure el pessebre i fer prediccions sobre el que queda de fred. És visible com s’allarguen els dies. La natura comença a cridar la primavera i l’estiu, i nosaltres, també. Seguim fent la posta a punt als horts, preveient el seu moment àlgid, i “endreçant la casa”, el projecte, per quan la terra necessiti, en exclusiva, tota la nostra energia.

    Anar al blog

  • Hort Serratosa

    Encetem l'any agafant força

    Comencem l'any agafant energia per la nombrosa feina que ens espera i fent la programació de tot el que plantarem aquest 2015: quan, com i on. Aquesta és una feina clau a l’hort. Començarem amb les patates de Caldes, a finals de febrer, i acabarem a l'octubre, amb les últimes crucíferes (família de les cols). Notem com, mica en mica, s’allarga el da. Avui a l'hort no ha glaçat i el sol animava les hortalisses amb la promesa d'aquest creixement sense pausa.

    Anar al blog

  • Hort Serratosa

    Arriben els espinacs!

    Aquesta pluja suau i persistent ha anar bé per la terra i les suaus temperatures tenen despistades les plantes. Aquesta setmana arriben els primers espinacs. Us proposem un plat equilibrat d'arròs amb espinacs, ideal com a plat únic. I uns rotllets de'espinacs, igualment equilibrats, però no aptes per qualsevol dieta ;).Els espinacs són una hortalissa amb molta aigua (92%) i ens aporten molt poques quilocalories (100 g contenen 22 kcal).

    Anar al blog

  • Hort Serratosa

    [sense títol]

    Anar al blog

  • Hort Serratosa

    Què diferencia l'agricultura ecològica de la intensiva o convencional?

    Durant les pròximes setmanes, us mostrarem les principals diferències entre aquestes dues formes d’obtenir aliments de la terra. Us explicarem com treballem i per què d’aquesta manera. Som-hi!1.   L’agricultura convencional (en la nostra opinió) posa poca atenció a la salut de la terra. Amb l’objectiu d’obtenir una gran producció, utilitza molts productes químics  que malmeten el sòl i debiliten la resistència natural de les plantes.

    Anar al blog

  • Hort Serratosa

    L'equinocci de tardor

    Segur que d'una manera o altra (anímicament o física), esteu notant el canvi d’estació. Com ja us hem dit altres vegades, per la gent que ens dediquem a treballar la terra, els canvis d’estació simbolitzen els quatre moments més importants de l'any. El pas de l'estiu a la tardor ha tingut lloc avui, a les 2.30 de la matinada, en l'equinocci de tardor. L’equinocci de tardor es produeix quan el sol creua l'equador celeste, passant de l'hemisferi nord al sud.

    Anar al blog

  • Hort Serratosa

    L'hort no tanca per vacances!

    A ple agost, quan sembla que no hi ha ningú pels carrers i les botigues, a l'hort, tot continua creixent incansablement (i que duri!). Talment com el moviment de les onades, que van i vénen sense respir, la natura

    Anar al blog

  • Hort Serratosa

    Calor, calor...

    Aquesta setmana, la calor ens ha fet suar com camells. Hem patit, sobretot a Caldes, l’increment de les temperatures. Acabem de recollir les patates Red Pontiac a Caldes,

    Anar al blog

  • Hort Serratosa

    El solstici d'estiu. Comença la cistella d'estiu i preparem la de tardor

    El solstici d’estiu marca el moment de l’any en què hi ha més hores de sol a l’hemisferi nord i l’arribada de l’estiu. Per les persones que treballem la terra és una data important, doncs marca un canvi de cicle. Donem el tret de sortida a la cistella amb més colors de l’any. Mentre mantindrem els cultius i recollirem els fruits de tot el que hem anat plantant els últims mesos (tomàquets, pebrots, albergínies, cogombres, carbassons.

    Anar al blog

  • Hort Serratosa

    Les gallines del Puig

    Sabeu que, amb la cistella setmanal, us oferim aliments de productors propers, de projectes que ens agraden, amb els quals compartim valors i maneres de fer. Avui us mostrarem les gallines del Puig (Sant Pere de Torelló). A part de menjar pinso ecològic i restes orgàniques de l'hort, les gallines estan a l'aire lliure i es poden passejar gran part del dia. Això explica la qualitat dels ous que ens arriben.

    Anar al blog

  • Hort Serratosa

    Eixerits com un pèsol! Temps de pèsols i estirabecs

    La dita popular diu, d’algú espavilat, que és “eixerit o eixerida com un pèsol”. L’origen d’aquesta expressió rau en el fet els pèsols contenen vitamines beneficioses pel bon funcionament del sistema nerviós, que ajuden a superar el nerviosisme i, fins i tot, a tenir un estat d’ànim més positiu.Els pèsols són de la família de les lleguminoses (mongeta, faves…). Si són frescos, tenen propietats nutricionals molt semblants a les de les verdures.

    Anar al blog