Esfera

  • L'horta d'un altre món

    la salut de les nostres plantes

    No és fàcil el control de les plagues i les malalties en agricultura ecològica…nVivim en un món en el qual durant dècades s’han resolt els problemes que sorgien als cultius amb productes químics. Fa molts anys, des del 1914, que els científics saben que fer servir insecticides químics no és una solució a les plagues. En aquest any es va documentar el primer cas conegut de desenvolupament de resistència d’una espècie d’insecte a un insecticida. És a dir, amb l’ús reiterat, un insecticida deixa de fer efecte amb el temps en la lluita contra una plaga concreta. És tan senzill d’entendre com això: un insecticida, ruixat contra una plaga de pugons, mata al 99% dels individus que hi ha a les plantes d’un camp; els pugons que viuen, es reprodueixen i alguns dels seus descendents hereten la resistència al producte. Si tornen a ruixar amb el mateix producte, igual només matem al 80% dels pugons, la propera vegada al 60% i, al final, necessitem un producte més fort (i per tant més contaminant, més nociu per la resta de la fauna i per nosaltres). Ho saben des del 1914 i han estat enganyant els agricultors i la societat per enriquir-se!!! Un altre dia podem parlar d’adobs o, sobre tot, de les llavors híbrides i transgèniques...nPer sort, també fa algunes dècades que alguns homes i dones es van adonar que el camí de la química no portava enlloc i van recuperar els remeis que es feien servir antigament (desenvolupant-los i millorant-los) per resoldre els problemes dels seus horts. Plantar porros al costat de les pastanagues per evitar els atacs de mosca, fer servir com a adobs els fems dels nostres animals compostats amb les restes verdes de la casa i l’hort, posar trampes de cervesa per combatre els llimacs, etc són algunes tècniques de l’agricultura ecològica. Dintre d’aquest grup de mesures està la utilització dels extractes vegetals com a repulsius, insecticides, fungicides i fortificants. L’extracte fermentat d’ortiga (el que abans es deia “purí”), la decocció de cua de cavall, la infusió d’all, ...són algunes de les eines que fem servir a L’Horta per aconseguir que les verdures arribin al teu plat en un estat immillorable de salut. La seva preparació és laboriosa i precisa de molta paciència i d’un cert coneixement de la nostra flora, però els resultats valen la pena.nA l’Horta només fem servir altres productes més forts, també provinents de plantes, com el pelitre o la rotenona, admesos en agricultura ecològica, quan és absolutament imprescindible. I evitem la utilització d’alguns compostos de coure i el sofre, també admesos, doncs perjudiquen la vida dels organismes beneficiosos que treballen al sòl i que fan que la fertilitat del nostre sòl sigui dia a dia una mica millor.nÉs l’època en que s’ha d’estar molt pendent de les plagues i dels fongs als cultius. L’observació de la natura i la cerca de l’equilibri ens portaran a bon port!n n 

    Anar al blog

  • L'hortet de l'Autonòma

    la salut de les nostres plantes

    No és fàcil el control de les plagues i les malalties en agricultura ecològica…nVivim en un món en el qual durant dècades s’han resolt els problemes que sorgien als cultius amb productes químics. Fa molts anys, des del 1914, que els científics saben que fer servir insecticides químics no és una solució a les plagues. En aquest any es va documentar el primer cas conegut de desenvolupament de resistència d’una espècie d’insecte a un insecticida. És a dir, amb l’ús reiterat, un insecticida deixa de fer efecte amb el temps en la lluita contra una plaga concreta. És tan senzill d’entendre com això: un insecticida, ruixat contra una plaga de pugons, mata al 99% dels individus que hi ha a les plantes d’un camp; els pugons que viuen, es reprodueixen i alguns dels seus descendents hereten la resistència al producte. Si tornen a ruixar amb el mateix producte, igual només matem al 80% dels pugons, la propera vegada al 60% i, al final, necessitem un producte més fort (i per tant més contaminant, més nociu per la resta de la fauna i per nosaltres). Ho saben des del 1914 i han estat enganyant els agricultors i la societat per enriquir-se!!! Un altre dia podem parlar d’adobs o, sobre tot, de les llavors híbrides i transgèniques...nPer sort, també fa algunes dècades que alguns homes i dones es van adonar que el camí de la química no portava enlloc i van recuperar els remeis que es feien servir antigament (desenvolupant-los i millorant-los) per resoldre els problemes dels seus horts. Plantar porros al costat de les pastanagues per evitar els atacs de mosca, fer servir com a adobs els fems dels nostres animals compostats amb les restes verdes de la casa i l’hort, posar trampes de cervesa per combatre els llimacs, etc són algunes tècniques de l’agricultura ecològica. Dintre d’aquest grup de mesures està la utilització dels extractes vegetals com a repulsius, insecticides, fungicides i fortificants. L’extracte fermentat d’ortiga (el que abans es deia “purí”), la decocció de cua de cavall, la infusió d’all, ...són algunes de les eines que fem servir a L’Horta per aconseguir que les verdures arribin al teu plat en un estat immillorable de salut. La seva preparació és laboriosa i precisa de molta paciència i d’un cert coneixement de la nostra flora, però els resultats valen la pena.nA l’Horta només fem servir altres productes més forts, també provinents de plantes, com el pelitre o la rotenona, admesos en agricultura ecològica, quan és absolutament imprescindible. I evitem la utilització d’alguns compostos de coure i el sofre, també admesos, doncs perjudiquen la vida dels organismes beneficiosos que treballen al sòl i que fan que la fertilitat del nostre sòl sigui dia a dia una mica millor.nÉs l’època en que s’ha d’estar molt pendent de les plagues i dels fongs als cultius. L’observació de la natura i la cerca de l’equilibri ens portaran a bon port!n n 

    Anar al blog