Esfera

  • Agricultura de Catalunya

    El preu del blat, el preu de la llibertat.

    Editorial LA DRECERA setembre - octubre 2007A cap historiador se li escapa la importància que ha tingut i té el preu del blat en les revolucions que han fet avançar el nostre món. L’actual cultura política del curt termini, el tossut fonamentalisme proteccionista d’Europa entorn el sector productor de matèries primeres, ha acabat tocant fons en perjudicar greument la cadena de valor de la producció agroalimentària, fins arribar al ciutadà consumidor.

    Anar al blog

  • Agricultura de Catalunya

    El Conseller Llena i la Comissària Fischer coincideixen en les seves propostes de la PAC del Futur

    Si en el darrer blog donavem la veu a un President de França que parla en nom dels lobbies agrícoles. Avui he rebut dues propostes coincidents pel futur per la PAC: la del Conseller Llena i la de la Comissària Fischer. Aquestes dues propostes són coincidents i van contra allò proposat pel President de França. nnLlena planteja igualar les ajudes de la PAC a tots els països en una taula rodona a Bilbao El conseller d'Agricultura, Joaquim Llena, va proposar aquest dimecres igualar les ajudes directes per a cada sector agrari a tots els països de la UE com a mesura per afavorir el que va qualificar de "política agrària comuna real, igualant tots els agricultors davant del mercat i les seues regles i, en definitiva, cohesionant Europa davant de les polítiques particulars dels seus membres".

    Anar al blog

  • Agricultura de Catalunya

    "Un nou futur per la nostra agricultura", octubre 27, 2.009

    nDiscurs del President de la Republica francesa, Nicolas Sarkozy sobre l'agricultura dins de la Unió Europea...(traducció lliure)nEn parlar avui a vostès, vull mostrar la solidaritat de la nació francesa a la tasca dels agricultors francesos, els seus cònjuges i les seves famílies. La crisi en el sector agrari en el seu conjunt és una crisi absolutament excepcional per a tots els sectors agropecuaris estan afectats per una caiguda en els ingressos.

    Anar al blog

  • Agricultura de Catalunya

    A la recerca de solucions

    La Generalitat acaba de crear l’Observatori Agroalimentari de Preus. L’objectiu: aportar la màxima transparència informativa sobre la formació dels preus agraris al llarg de totes les etapes de la cadena alimentària, des de l’origen al consumidor. Així mateix, amb la seva creació es pretén afavorir el diàleg entre els diferents agents que intervenen en la cadena, a fi de flexibilitzar postures i cercar les possibles sinergies que puguin beneficiar al conjunt dels integrants de la mateixa.

    Anar al blog

  • Agricultura de Catalunya

    El màrqueting social una altra forma de donar valor a la marca i valors a l’empresa i a la vegada lluitar contra la fam.

    MONTSIÀ EN ACCIÓ. IMPLICAT! La Cámara Arrossera d’Amposta signa un conveni amb els Bancs dels aliments de Catalunya. La Cambra Arrossera del Montsià donarà 75 tones d'arròs als bancs d'aliments de Catalunya. La Cambra Arrossera d’Amposta (Montsià) ha signat el 23 de setembre d’enguany, un acord amb els Bancs dels Aliments de Catalunya per tal de fer una donació equivalent al 10% de les vendes d'arròs fetes durant els mesos d'octubre, novembre i desembre de 2009.

    Anar al blog

  • Agricultura de Catalunya

    La “Operació suc de préssec” una forma nova i original per actuar en els mercats de la fruita i a la vegada lluitar contra la pobresa.

    És el resultat d’una col·laboració que s’inicia fa dos anys. El 9 de setembre de 2009 ,el Departament d’Agricultura Alimentació i Acció Rural i els Bancs dels Aliments han presentat conjuntament l’original operació “Suc de préssec”, que ha permès actuar en el mercat, evitant l’erosió dels preus de la fruita en origen i a la vegada generar un producte nou per lluitar contra la pobresa.

    Anar al blog

  • Agricultura de Catalunya

    Honor i gloria als bombers que cauen al servei de la Pàtria.

    El Govern concedeix la medalla d’or de la Generalitat al cos de Bombers En la diada Nacional de Catalunya es concedeix al Cos de Bombers la medalla d’or com a mostra del reconeixement i l'agraïment de les institucions catalanes per les seves extraordinàries aportacions al país. El incendi forestal d’Horta de Sant Joan, en el Parc Natural dels Ports de Beseit no només s’ha emportat més d’un miler d’hectàrees, sinó que a més ens ha robat la vida de cinc persones.

    Anar al blog

  • Agricultura de Catalunya

    L’aigua que encara desitgem:Perilla la riquesa de Lleida

    No m’atreviria personalment a valorar, perquè no ho sé, les circumstàncies actuals en què es troba el reg del Segarra-Garrigues. Estic segur que des de Catalunya s’està fent tot el possible perquè s’arribi a regar el màxim i, tot i així dins de la legalitat, cosa que és extremadament difícil i dura per als futurs regants i per al País, i per a la riquesa de la plana de Lleida.Sabem que hi ha dues sentències del Tribunal de Justícia de les Comunitats Europees del 2007, contra el regne d’Espanya, la primera per la manca de superfície dedicada a les ZEPAS (Zonas de especial protección para las aves) en diferents comunitats autònomes; la segona contra l’àrea regable del Segarra-Garrigues per insuficient protecció de les aus.

    Anar al blog

  • Agricultura de Catalunya

    Los cultivos transgénicos y la opinión pública

    La alarma social que han causado en las últimas décadas diversos acontecimientos relacionados con la seguridad alimentaria tales como las vacas locas o la presencia de dioxinas y pesticidas- ha podido contribuir a que se establezca de manera permanente una sensación de inquietud en la percepción del consumidor europeo. Este temor no está justificado ya que nunca hasta ahora habíamos tenido acceso a alimentos tan seguros y de tanta calidad.

    Anar al blog

  • Agricultura de Catalunya

    Transgènics: Esperança o temor

    Aquest cap de setmana la plataforma 'Som lo que sembrem' ha congregat uns 2.000 anti-transgènics pels carrers de Barcelona. Rere una pancarta on es podia llegir 'Democràcia, salut i bons aliments', els manifestants reclamaven als grups de PSC, CiU i PP no rebutjar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que pretén convertir Catalunya en un territori lliure d’aliments transgènics. El doctor enginyer agrònom de la Universitat de Lleida i afí a la plataforma organitzadora, José Ramón Olarieta, i la doctora de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Joaquima Messeguer, opinen.

    Anar al blog

  • Agricultura de Catalunya

    Els transgènics i la coexistència pacífica

    Jo crec en la coexistència pacífica. La coexistència pacífica de països, de llengües, de races, de religions, de formes de ser, de maneres de pensar, de sistemes de treball i de sistemes de cultivar la terra. Jo admiro els que lluiten per una causa, com els que “Som lo que sembrem”. Enguany ja en queden tan pocs! Defenso els que creuen en una agricultura diferent, respectuosa amb la natura: la producció integrada, l’ecològica o la biodinàmica.

    Anar al blog

  • Agricultura de Catalunya

    En defensa de l’agricultura ecològica.

    n En defensa de l’agricultura ecològica. A Catalunya, l’agricultura ecològica a comença a agafar una certa força a partir dels anys vuitanta a partir d’un grup de joves tècnics agraris, era sobretot una resposta a l’agressivitat d’un model de producció basat en la utilització massiva d’elements químics en una agricultura que apostava per la modernitat. Els pesticides i adobs químics que foren aplicats de forma indiscriminada començaven a afectar el medi i les pròpies produccions.

    Anar al blog