Esfera

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    Fitxa de les espècies florístiques més comuns dels prats de dall

    El diumenge 14 de maig vam realitzar la sortida a Cantallops per gaudir i observar les espècies florístiques dels prats de dall de l'Albera.Un luxe de patrimoni natural i cultural! A la pàgina web de la IAEDEN trobareu les fotos que reflecteixen la immersió del paisatge que vam gaudir.  Us deixem en aquesta notícia la fitxa de les espècies que vam utilitzar per identificar les flors dels prats de dall.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    Prats de dall, una joia florística!

    El diumenge 14 de maig fem una sortida naturalista per observar l’esclat florístic dels prats de dall de Cantallops. Els prats de dall són hàbitats seminaturals, d’interès per la Unió Europea, per la seva elevada riquesa florística i fauna associada. La IAEDEN està desenvolupant un projecte de custòdia agrària amb l’objectiu de conservar aquest hàbitat tant interessant.L’objectiu de la sortida és apropar el coneixement de la seva riquesa florística a tots els interessats i per això ens farem acompanyar per en Joan Font, botànic de la Universitat de Vic.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    Bona feina realitzada el dia de les espècies autòctones.

    El matí del 19 de març, una trentena de persones vam eradicar una espècie invasora, el Seneci de cap, a unes vinyes de la Gutina al Mas Torres de Vilartolí.Vam tenir la sort de comptar amb un grupet de voluntaris i amb els llops i les daines de l'agrupament Escolta de Sant Pere de Figueres.La presència d’espècies exòtiques invasores és, actualment, la segona causa de pèrdua de biodiversitat a escala mundial i posa en greu risc el medi ambient i la salut de les persones.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    COMUNICAT DE PREMSA: IAEDEN - Salvem l’Empordà i la UVic - UCC, han recuperat dos estanys a La Gutina (serra de l’Albera, Alt Empordà) dins de la finca Mas Torres.

    El projecte “Seguiment, gestió i recuperació de basses temporànies a la finca vitivinícola de  La Gutina al Mas Torres  (serra de l’Albera, Alt Empordà)” de IAEDEN - Salvem l’Empordà i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha comptat amb la col·laboració de l’empresa Geoservei, el celler la Gutina, i el finançament de la fundació Andrena.El projecte es desenvolupa a la finca del Mas Torres a l’Albera (Alt Empordà), una explotació vitivinícola ecològica que té signat un acord de custòdia agrària amb l'entitat IAEDEN des del 2011.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    Dia de les Espècies Autòctones: Matinal d’eliminació de plantes invasores

    La presència d’espècies exòtiques invasores és, actualment, la segona causa de la pèrdua de biodiversitat a escala mundial i posa en greu risc el medi ambient i la salut de les persones. A les vinyes del celler la Gutina, al Mas Torres, hi està proliferant el Seneci del cap com a planta invasora.  El diumenge 19 de març coneixerem aquesta problemàtica en el territori i alhora farem una matinal per extreure aquesta planta.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    VESSANA i IAEDEN acorden una bona política de gestió de residus

    En aquest reportatge de TV Empordà podeu veure a la Sara Camps de Vessana explicant l'acord entre la IAEDEN i la finca agroecològica per realitzar polítiques sostenibles pel que fa a les bosses de la compra. El millor residus és aquell que no es produeix!Cliqueu la imatge per accedir al reportatge

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    TV Empordà i l'acte de Cantallops

    Us enviem un reportatge de la televisió de TV Empordà sobre l'acte que es va realitzar a Cantallops per la  signatura d'acords entre la IAEDEN i els propietaris de prats de dall de Cantallops.Cliqueu la imatge i podreu veure el reportatge

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    ACORD DE COL•LABORACIÓ ENTRE LA FINCA VESSANA I LA IAEDEN

    La IAEDEN ha signat un acord de col·laboració amb la finca agroecològica Vessana per afavorir bones pràctiques de gestió dels residus i, en concret, la disminució de bosses d’un sol ús de plàstic. Vessana és una finca de cultiu agroecològic de 2 ha (horta i fruiters) situada entre tres termes municipals -Castelló d’Empúries, Fortià i Riumors- tocant els Aiguamolls de l’Empordà, prop del rec del Molí.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    TROBADA ANUAL entre IAEDEN i les FINQUES amb ACORD de CUSTÒDIA.

    El dijous 9 de febrer vam organitzar la trobada anual de finques a l'EcoMuseu La Farinera de Castelló d'Empúries. L'objectiu de la trobada és explicar el seguit d'actuacions realitzades per la IAEDEN, dins el context del grup de treball de custòdia agrària, a l'any 2016 i alhora fer un intercanvi d'impressions i idees per treballar durant l'any 2017.Les finques que van assistir a la trobada són: Mas Galceran, La Rufa, Vessana, Mas les Arrebassades, Mas Torres-La Gutina, Can Salva i Mas Marcè.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    MATINAL DE REVEGETACIÓ ALS ESTANYS DE LA GUTINA

    L’any 2015 es va fer la restauració d’un tercer estany temporal del sistema de la Gutina, situats al Mas Torres, a Sant Climent Sescebes. Per tal de restaurar la dinàmica d’estany temporal, es va fer (entre altres actuacions) una mota en una banda de l’estany. Amb les darreres pluges s'ha pogut comprovar que l'actuació ha donat el seu fruit, doncs l'estany ha quedat inundat. El diumenge 5 de febrer es va convocar una jornada com a combinació de passejada i presentació dels estanys temporals de la Gutina amb el projecte de restauració del tercer estany i les tasques de revegetació de la mota.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    ACTE SOBRE LA CONSERVACIÓ DELS PRATS DE DALL A L’ALBERA

    El dissabte 28 de gener, a les 11 del matí, es realitzarà a Cantallops un acte per explicar el projecte “Cultivant biodiversitat” i signar els acords de custòdia agrària amb els propietaris dels prats de dall més ben conservats de l’Albera (al terme municipal de Cantallops) L’objectiu del projecte és compatibilizar l’activitat agroramadera amb la conservació dels seus valors naturals.

    Anar al blog

  • Custòdia agrària a l'Empordà

    La protecció voluntària del territori en el context de la UICN

    (article extret del noticiari de la web de la XCT)Cada quatre anys, Congrés Mundial de la Natura de la UICN aplega milers de dirigents i responsables de governs, de la societat civil, de comunitats indígenes, del món empresarial i de l’àmbit universitari. I ho fa sota l’objectiu comú de conservar l’entorn natural i aprofitar les solucions que aporta la natura per fer front als reptes actuals a què fa front el nostre Planeta.

    Anar al blog