Esfera

  • El blog de l'hort

    Els de tercer...

    La gent de tercer han treballat força preparant la terra en la que volem trasplantar bledes, enciams,... Amb la fanga, les aixadetes i el rasclet han desfet els terrossos de terra, retirat restes vegetals, pedres, plàstics... Ara ja estem preparats per començar un nou cicle.Gràcies nenes i nens de tercer per la feina ben feta.Els hortolans de Gualda.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    El plor de la vinya...

    Els ceps, al mes de març i després dels mesos en els que han tingut menys activitat, deixen de semblar fusta morta i ens regalen el seu plor... En aquest moment màgic diem que el cep plora. Evidentment no són llàgrimes sinó la saba que comença a anunciar-nos un nou cicle de la natura. En poc temps veurem nous pàmpols, circells i raïm. Gaudiu aquest quinze dies d'un regal molt especial.... El poeta de Gelida Jordi Llavina i Murgadas també ha viscut aquest moment.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Tornem a preparar la terra.

    Les nenes i nens de primer han començar a preparar la terra del petit hort on teníem els espinacs, ara que ja els hem collit tots. Amb la fanga i les aixadetes hem esmicolat els terrossos de terra i posteriorment hem retirat les restes vegetals que hi havia: arrels, branques, fulles. També han retirat pedres i algun plàstic. Per acabar la sessió cada petit hortolà ha collit un all tendre. Aviat començarem a trasplantar enciams, escaroles, faveres.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    La gent de sisè...

    Els hortolans més veterans de l'escola han fet molta feina collint espinacs, traient les males herbes, lligant les faveres i pesoleres a les canyes.... Aviat caldrà tornar a preparar la terra per començar un nou cicle als nostres petits horts.Ja sabeu que la feina ben feta us portarà a una bona collita.Els hortolans de Gualda.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Mireu els ametllers.

    L'ametller es va començar a cultivar a Pèrsia, Síria i Palestina, i els grecs el van portar a tota la Mediterrània. La florida hivernal d'aquest arbre, és tot un regal i un avís del nou cicle que comença. Però al març encara el fred pot fer mal... De moment assaboriu de la bellesa que ens regalen els petits ametllers de la nostra escola. El cicle de la vida no s'atura. Aprofiteu per gaudir-ne intensament.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Primer i els alls tendres.

    La gent de primer ha collit els alls tendres que van sembrar el passat mes de novembre. Si ho voleu recordar que és una cabeça, o la diferència entre dent i gra d'all,cliqueu a: "Els de primer també sembren alls". Tasteu la truita d'alls tendres, és finíssima!Algú recorda la "diferència" entre dent i gra d'all?Els hortolans de Gualda.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Els altres esporgadors...

    Els últims dies de febrer l'altre grup de primer aprofità la sessió d'hort per acabar d'esporgar els ceps de l'escola. Amb molta cura i "armats" amb la tisora d'esporgar van fer molt bona feina. Feta l'esporga recollírem el sarments per guardar-los al tancat de la depuradora.Com cada hivern, la gent de primer ens demostra que són uns grans esporgadors.Els hortolans de Gualda.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Collidors de segon i tercer.

    El segon grup de nenes i nens de segon i tercer han estat molt enfeinat collint hortalisses dels nostres horts. Tothom ha collit un ravenet i després calia escollir entre un all tendre, un enciam fulla de roure o una escarola. Malgrat l'amargor del ravenet i l'escarola, les amanides segur que seran molt saboroses.Renoi, aquests petits hortolans saben treballar molt bé.Els hortolans de Gualda.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    La gent de cinquè...

    Les nenes i nens de cinquè han estat molt enfeinats collint espinacs i traient males herbes. Cal vigilar perquè hi ha alguna ortiga planta que es caracteritza per tenir pèls que alliberen una substància àcida que fa coïssor i ens inflama la pell. Malgrat tot, té moltes aplicacions medicinals.Segur que fareu unes bones truites d'espinacs. Sabeu que amb les ortigues també es pot fer una truita? Si voleu cliqueu i llegireu la recepta.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Comencem a collir alls tendres.

    Ahir les nenes i nens de segon van collir alls tendres amb els que podran fer-se una bona truita.L'all i l'all tendre és la mateixa hortalissa, la diferència és que l'all tendre es cull quan es comença a formar el bulb. Si l'all no us agrada gaire penseu que l'all tendre és diferent, amb el mateix sabor però no pica tant, l'olor i el gust són més suaus. L'all tendre és més fàcil de digerir que l'all.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Espinacs i més espinacs...

    Ahir la gent de tercer va estar molt enfeinada collint els espinacs que sembràrem fa tres mesos. Sembla que en podran fer unes magnífiques truites. L'espinac és una hortalissa amb un 92% d'aigua, rics amb fibra i amb força proteïnes, vitamines i minerals. D'origen persa , els àrabs els van introduir a la península ibèrica al segle XI i s'estengueren per Europa els segles XVI i XVII..   Ibn al-Awwam (ابن العوام), agrònom andalusí autor del tractat d'agricultura Kitab al-Filaha, deia que l'espinac era la millor de les hortalisses.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Torna el febrer i tornem a esporgar...

    Quan arriba el mes de febrer els petits hortolans de primer s'encarreguen d'esporgar els sis ceps de l'escola. Amb la tisora d'esporgar tallem els sarments perquè el cep faci menys raïm però més bo. Recordeu que el sarment és el nom de la branca del cep. Cada hivern quan ja han caigut les fulles i abans que el cep torni a brotar, cal esporgar-lo. Amb l'esporga eliminem els sarments de la temporada anterior i traiem la fusta més vella.

    Anar al blog