Esfera

  • El blog de l'hort

    Sembrar alls.

    Amb la gent de segon hem recordat que és una cabeça d'alls i han separat les dents o grans amb la finalitat de sembrar-los. Agafant la llavor d'all per "la banyeta" han fet un petit forat en el que posar la dent d'all. Per acabar l'han colgat, però deixant fora "la banyeta".Renoi, ja m'imaginio les magnífiques truites d'alls tendres que farem!Els hortolans de Gualda.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Collidors de primer.

    Les nenes i nens de primer han demostrat que, malgrat estrenar-se en la dura feina de collir olives, són molt treballadors. Han descobert que abans d'empotar-les cal posar-les en aigua que durant nou dies, i que l'aigua la canviarem cada dia. Després de collir i deixat les olives en remull, han tastat les que els seus companys de cicle van empotar el curs passat.La propera sessió d'hort aprendran a fer la salmorra, imprescindible per conservar les olives empotades.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Trasplantar i sembrar.

    Ahir les nenes i nens de tercer van aprofitar la sessió d'hort per fer dues feines. Primer van trasplantar cebes tendres i després van sembrar alls. Calia recordar que és una cabeça, desmanegar-la per agafar les dents o grans d'all, i sembrar-los amb" la banyeta" mirant al cel. Ara cal tenir cura dels horts i esperar per tastar les cebes tendres en una amanida i els alls tendres en una magnífica truita.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Sembradors de quart.

    La gent de quart ha estat molt enfeinada sembrant  i calculant. Aprofitant que ja són uns experts matemàtics han mesurat on calia sembrar cada llavor de rave o de pastanaga. Per acabar, una feina imprescindible, regar.Sembla que tindrem uns resultats molt quadriculats...Els hortolans de Gualda.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Els de segon cullen olives.

    Les nenes i nens de segon han començat a collir les olives de les nostres oliveres. Després de collir-les les han posat en aigua que caldrà canviar cada dia durant nou dies.La feina ha tingut premi perquè després d'esforçar-se han tastat les que van empotar el curs passat.Aviat podrem preparar la salmorra i empotar-les.Els hortolans de Gualda.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Els sembradors de cicle superior.

    Les nenes i nens de cicle superior van sembrar espinacs a l'hort més proper a la pista de ciment i també han sembrat pastanagues al del costat del parvulari. Han treballat de dues maneres diferents. Per sembrar espinacs han escampat les llavors, amb el rasclet les han colgat i, abans de regar, han premut  amb la pala. Per fer la sembra de pastanagues han calculat distàncies entre les fileres de pastanagues ( 20 centímetres ), i  cada pastanaga ( 10 centímetres ).

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Sembrar i sembrar.

    La gent de segon han fet una bona feina sembrant espinacs. Primer cal escampar les llavors que colgarem amb el rasclet. És important prémer amb la pala i, evidentment, regar. Cal espantar als ocells perquè no malmetin la nostra sembra, per això clavem unes estaques amb plàstics. Ara cal esperar entre dos i tres  mesos per tastar la magnífica truita d'espinacs del Sant Jordi.Els hortolans de Gualda.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Trasplantar cebes tendres.

    La gent de tercer han estat molt enfeinats trasplantant cebes tendres. Primer cal fer un petit forat en el que col·locarem el planter de ceba tendra. Després cal colgar-la i, evidentment, regar-la. Si en tenim cura podrem tornar-la a tastar en una bona amanida.La ceba forma part de la família de les liliàcies com l'all i el porro. El bulb és una part subterrània de la tija engruixida, no és l'arrel.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Comencem a trasplantar.

    Les nenes i nens de quart, ara que ja tenim els tres hortets preparats per començar un nou cicle hortolà, van trasplantar escaroles i enciams. Recordeu que sembrar i trasplantar són dues feines diferents. Per sembrar emprem llavors i per trasplantar planter. Com sempre, després de trasplantar cal regar.En les feines de l'hort res és immediat, per això caldrà esperar i tenir-ne cura per poder fer unes bones amanides.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Els de tercer comencen a sembrar.

    Les nenes i nens de tercer, aprofitant que els tres hortets gairebé estan a punt després d'esmicolar els terrossos de terra amb la fanga i les aixadetes, retirar les restes vegetals, reomplir-los de terra fem i adobar-ne dos amb fem de cavall, han començat a sembrar espinacs. Cada alumne tenia una mà plena de llavors d'espinacs que han escampat per una part de l'hort. Amb el rasclet han colgat les llavors i després calia prémer una mica amb la pala.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Els més grans també preparen la terra.

    Les nenes i nens de quart i cicle superior també han estat molt enfeinats preparant la terra treballant amb la fanga i les aixadetes. Amb el carretó carregat de fem de cavall hem adobat la terra. Gràcies a l'esforç de tots els alumnes de primària els tres hortets ja estan a punt per començar a sembrar i trasplantar.Molt bona feina gent de quart, cinquè i sisè!Els hortolans de Gualda.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Els de primer...

    Malgrat la mida del carretó, les nenes i nens de primer han demostrat les ganes de treballar carregant i descarregant terrafem. Un dels horts ja està preparat per sembrar-hi espinacs. Amb pocs dies als altres petits hortets també podrem començar a trasplantar enciams i escaroles. Estan bones les ametlles?Els hortolans de Gualda.

    Anar al blog