Esfera

 • Plataforma Som Lo Que Sembrem

  Es confirmen les sospites: Els insecticides sistèmics que envolten les llavors, responsables de la desaparició massiva d'abelles aquesta última dècada.

  Feia anys que es denunciava des de molts col·lectius i persones a tot el món la relació entre insecticides i desaparició d'abelles. Només ara després dels dos últims articles científics, l'Agencia Europea de Seguretat (EFSA) pensa posar-se a revisar l'autorització d'aquests insecticides, tot i que alguns països (no el nostre) ja els havien prohibit. Son insecticides que aquí a Catalunya porten per exemple les llavors de panís convencional i transgènic.

  Anar al blog

 • Plataforma Som Lo Que Sembrem

  Monsanto davant dels tribunals a l’Índia per biopirateria

  Segons el diari Le Monde, la raó de la denúncia per part de l’Autoritat Índia de la Biodiversitat és que per “fabricar” l’albergínia OGM, Monsanto ha fet servir deu varietats locals índies (de les milers que són autòctones del país) sense demanar autorització i sense consultar a les organitzacions pageses. És un precedent important, ja que és la primera vegada que serà jutjada una empresa per actes de biopirateria a l’Índia.

  Anar al blog

 • Plataforma Som Lo Que Sembrem

  Les autoritats oculten les dades de la relació entre l'herbicida Roundup i malformacions

  La indústria ho sabia des de la dècada de 1980, i els reguladors des dels 90 Earth Open Source La indústria i els reguladors de la UE sabien des de com a mínim les dècades dels 80 i dels 90, que l’herbicida més venut al món, el Roundup, causa malformacions – però van evitar informar al public. Aquesta és la conclusió del nou informe escrit per un grup de científics i investigadors internacionals L’informe revela que els propis estudis de la indústria (incloent un encarregat per Monsanto) mostraven ja en els anys 80 que l’ingredient actiu del Roundup, el glifosat, causa malformacions en animals de laboratori.

  Anar al blog

 • Plataforma Som Lo Que Sembrem

  La poca vergonya de les institucions públiques: Informes sobre els efectes socioeconòmics dels transgènics

  En resposta a la petició del Consell de Ministres de Medi Ambient de la Unió Europea (UE) de desembre de 2008, la Comissió va demanar als estats membres que fessin un informe sobre els efectes socioeconòmics dels transgènics a partir d’un qüestionari bàsic al que podien afegir d’altres documents que consideressin importants. Som Lo Que Sembrem va demanar aquests informes al novembre de 2010 tant a la Comissió Europea com al Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino i al Departament d’Agricultura de la Generalitat.

  Anar al blog

 • Plataforma Som Lo Que Sembrem

  La toxina BT apareix a la sang de mares i fetus

  Un estudi publicat al març[1] mostra la presència a la sang de dones, dones embarassades, i fetus, de diferents toxines derivades dels cultius transgènics. El estudi desenvolupat al Quebec (Canadà) mostra que la toxina Bt (produïda per panís i soja transgènics) apareix amb una molt alta freqüència, ja que es va trobar en un 93% de les mostres de sang de dones embarassades, en un 80% de les de fetus, i en un 69% de les de dones no embarassades.

  Anar al blog

 • Plataforma Som Lo Que Sembrem

  Un canvi cap a l'agroecologia pot aconseguir duplicar la producció agrícola

  Un informe del Relator de les Nacions Unides pel dret a l’alimentació, Olivier De Schutter, publicat el passat 8 de març, assegura que els petits agricultors de les regions mes afectades per la fam poden doblar la seva producció d’aliments en 10 anys tot utilitzant mètodes agroecològics. Segons el Relator, per poder alimentar a 9 bilions de persones a l’any 2050, es necessita “adoptar urgentment les tècniques agrícoles disponibles mes eficients, i la evidència científica actual demostra que els mètodes agroecològics superen l’ús de fertilitzants químics en augmentar la producció, especialment on viuen les persones que passen fam, en medis difícils”.

  Anar al blog

 • Plataforma Som Lo Que Sembrem

  Pig Business denuncia les subvencions europees a granges industrials de porcs

  El 9 de febrer va tenir lloc una roda de premsa al Parlament Europeu a Brussel·les per denunciar que la mega indústria porcina està subsidiada amb els diners dels contribuents europeus, mitjançant el Banc Europeu i la PAC (Polítca Agrària Comunitària), encara que aquestes activitats provoquen un impacte negatiu en la salut i el medi ambient de les zones afectades. Aquest acte va estar organitzat a càrrec de la campanya "Pig Business" (el negoci dels porcs) que té un documental amb el mateix nom que podeu veure subtitulat aquí.

  Anar al blog

 • Plataforma Som Lo Que Sembrem

  Mor Santi Santamaria, cuiner i activista de Som lo que Sembrem

  El reconegut cuiner Santi Santamaria ha mort aquest dimecres a l'edat de 53 anys a Singapur, per causes que encara es desconeixen. Nascut el 26 de juliol del 1957, Santamaria acumulava una llarga trajectòria en el món de la cuina. L'any 1981, la seva esposa Àngels Serra i ell van obrir el conegut restaurant El Racó de Can Fabes i set anys més tard aconseguien la primera estrella Michelin, i de fet en el llarg de la seva vida en van arribar a obtenir fins a set.

  Anar al blog

 • Plataforma Som Lo Que Sembrem

  Esclavisme als hivernacles de la Costa del Sol

  Un reportatge del diari anglès The Guardian, publicat abans d’ahir, mostra les condicions d'esclavisme en què viuen milers d'immigrants que treballen als hivernacles de la Costa del Sol, un negoci que mou 2.000 milions d'euros cada any. Aquestes persones, moltes sense papers, han de suportar: - viure en barraques de cartró i plàstic, sense clavegueram ni subministrament d'aigua de boca, - salaris mes baixos que la meitat del mínim legal, i que, amb sort, arriben a 20 euros al dia, - amenaces de ser denunciats a la policia si es queixen, - prohibició de fet d'entrar a les zones turístiques, d'on són expulsats per la policia.

  Anar al blog