Esfera
-
El meu hort florit
Fesoles liles
Aquesta tardor el color de l\'hort es el lila amb les fesoles tendres que ens regalen aquest meravellós color.Fa anys que ens anem guardan aquestes llavors de fesoles que els hi diguem liles, per el color que tenen que el perden quan les posem a coure agafant una tonalitat mes verdosa, amb un sabor especial i delicat diferent de les fesoles verdes. Després d\'anys d\'experiència per mi aquestes son les millors fesoles d\'asprar que he cultivat, per diferents raons, una de fonamental es que no fa mai fils ni quan es granada i si el temps l\'acompanya es molt productiva pel sabor i també es bona groga i seca. -
El meu hort florit
Repàs de botànica
De tornada d’un viatge a la Liguria (Itàlia), on per San Josep en els pobles de la muntanya encara hi trobem neu als carrers, de tornada aprofitem de parar i fer un repàs de botànica al Giardini Botànici Hanburysituat en un penya-segat bora el mar entre San Remo i Ventimiglia on les plantes que hi viuen disfruten d’un clima temperat a l’hivern de mitjana mínima 6,2 ºC, rarament arribant als cero. -
El meu hort florit
Sembrem sègol
Fa un parell de dies que ens ha arribat un sobre amb grans d’un sègol antic per sembrar que ens ha enviat el nostre amic en Carlos Fontales des de Segòvia, d’unes característiques idònies per fer cistells, per si també ens anava be per aquí...Ja fa temps que em voltava pel cap sembrar sègol per emprar-lo en cistelleria, fa una canya molt alta i la tramuntana que bufa per aquí a l’Empordà . -
El meu hort florit
La delicadesa al servei del castanyer
En Giuseppe Rocca, en Pino tal com el coneixem tots, durant dos dies ens ha mostrat de forma magistral com ell fa el “cabagno ligure” ...cistell tradicional de la seva regió, la Liguria italiana que respira l’aire salat del Mar Mediterrani on conviuen castanyers i oliveres, doncs surt aquest cistell de castanyer que es una mesura “da metzza quarta di olive” 6kg i quart d’olives.Aquí a dalt d’aquestes muntanyes del Pallars ens em entès amb italià, català, gallec, francès, castellà, amb tota naturalitat, tots al voltant d’en Pino mentre anava fent les explicacions de com es fa el cabagno,en uns moments en que la cistelleria artística o contemporània sembla que agafa tot el protagonisme en el mon cisteller, encara podem disfrutar de com un mestre ens mostra la tècnica perfecte per fer un cistell tradicional amb castanyer, material difícil de manipular per la seva irregularitat i duresa, poc a poc ens anem adonant de que amb l’ofici d’en Pino ens en sortirem de totes les dificultats possibles per acabar el cistellLa perfecció surt de les seves mans, com les paraules de la boca, tan senzill, tan delicat, tan perfecte com tenir integrat l’ofici ancestral de fer un “cabagno” que transmet magistralment a qui te al davant. -
El meu hort florit
Les flors de l'hort
Ja tenim la majoria de les flors de l’hort obertes o a punt de fer-ho, tan les dàlies com els gladiols, l’espígol, L’alfàbrega, les calèndules...a part de meravellar-nos amb els seus colors i olors i portar algun ram a casa o regalar-lo a un amic fan que l’hort gaudeixi de bona salut ja que aquestes flors atrauen tota mena de insectes i fauna diversa que fa equilibrar aquest petit espai on conviuen flors exuberants amb verdures que gaudim a la taula cada dia sense cap tipus de productes fitosanitaris, ja fa uns anys que al mig de les tomateres hi intercalem plantes d’alfàbrega que coincideixen en el temps de plantació, no se si fan alguna cosa però el cert es que cada any ens afartem de menjar tomates, de fet els meus records de l’hort de l’avi son amb les flors de la primavera i l’estiu, segur que hi eren per alguna cosa mes que fer bonic. -
El meu hort florit
Ni palla ni gra
“Molta palla i poc gra”, aquesta es la dita, sovint la utilitzem en sentit metafòric, sobretot i d’actualitat avui en l’entorn polític, moltes paraules i pocs fets, però literalment la frase fa referència a les sembres de cereal als sequeres sotmesos als canvis del temps...quan tenim un any amb una primavera amb molta pluja es diu el sembrat no serà gaire bo perquè la planta es dedica a créixer produint la palla i no te la força de fer el gra, això es un cosa que pot passar i esser una queixa habitual per part dels pagesos. -
El meu hort florit
Curs de fer cistells amb olivera
Amb emoció recordem el curs de fer cistells amb olivera de l’estiu passat que vam impartir a la Pobla de Benifassar organitzat per la nostra amiga i cistellera Cristina Cardona... Ens vam retrobar amb els amics i vam gaudir d’un benestar i una pau espiritual inigualable aquí a d’alt en aquest poblet que pertany als Ports del Maestrat, causa’n expectació tant per part del veïns com per els visitants del poble, com aprofitant un rebuig agrícola com son els pollissos (rebrolls d’olivera) en fem una peça de cistelleria ben bonica i útil, també vam compartir tota l’estona amb en Ruàn, el cisteller local que ens va ajudar a preparar els pollisos per poder-los treballar. -
El meu hort florit
Poda del garrover
-
El meu hort florit
Temps de poda
Aquests dies som per terres mallorquines fent feines de poda en una possessió de l’illa...Es l’hora de podar i per aquí tenen tota mena de fruiters degut al seu clima mediterrani temperat, l’hivern encara es una mica mes calent que a l’Empordà i això amplia el ventall de varietats de fruiters, hem podat des de ametllers, abricoquers, pomeres, pereres, nispros, figueres, -
El meu hort florit
Temps d'estiu
De moment per l’hort aquest any tot va força endarrerit però de moment arranquem les trumfes primerenques, quina olor que fan! mmmm -
El meu hort florit
Empeltem dues oliveres
Fa uns anys l’olivar es va cremar amb el foc que va devastar la muntanya del -
El meu hort florit
L'hort ja sent la primavera
Despres de la pluja i el vent de tramuntana d’ahir, aquest matí fa un dia serè i clar, i trobem l’hort ben despert...