Esfera

 • L'horta d'un altre món

  cercant la fertilitat perduda...

  Sabem que algun dia va ser-hi. Sabem que la terra està desitjant que hi torni. I que el més natural és que ho faci. Però no és fàcil restituir la fertilitat a una terra que ha estat maltractada amb químics durant dècades. Ella ens demana que la deixem refer-se de tants despropòsits. No vol que estiguem contínuament passant amb pesades màquines per la seva superfície, que la remoguem, que la voltegem, que la trepitgem.

  Anar al blog

 • L'horta d'un altre món

  sense tu, el meu hort és mort...

  De les cendres neix la flor,nnfaves tendres, pomes d'or.nnOrdre orgànic, plors i cebes,nnel desig natural treu les penes.nn nnPerò comença el poder infal·lible del solnnque resseca la terra quan volnni que dóna la vida i la pren.nnJa s'acosta la mala sort,nnsense tu el meu hort és mort.nn nnL'harmonia entre els éssers,nnres més maco que tu menjant préssecs.nnSol i aigua, terra i lluna,nnres més maco que tu menjant prunes.

  Anar al blog

 • L'horta d'un altre món

  un altre dia de pluja...

  ... i ja portem uns quants! Cada vegada que plou, les nostres feines s’endarrereixen, el perill pels atacs de fongs augmenta, les herbes creixen per tot arreu, ... Sembla mentida que una cosa tan bona con la pluja de vegades ens pugui donar tants problemes. Treballem una terra molt argilosa i pesada, que ha anat canviant una mica a base de feina als darrers 3 anys, però que encara és molt difícil de treballar.

  Anar al blog

 • L'horta d'un altre món

  la salut de les nostres plantes

  No és fàcil el control de les plagues i les malalties en agricultura ecològica…nVivim en un món en el qual durant dècades s’han resolt els problemes que sorgien als cultius amb productes químics. Fa molts anys, des del 1914, que els científics saben que fer servir insecticides químics no és una solució a les plagues. En aquest any es va documentar el primer cas conegut de desenvolupament de resistència d’una espècie d’insecte a un insecticida.

  Anar al blog

 • L'horta d'un altre món

  quin tomàquet t'agrada més???

  Aquesta és la tercera temporada d’estiu que treballem les nostres finques del Rieral i les Pungoles. Al principi, varem provar més de 20 varietats de tomàquet per estudiar els que millor s’adaptaven a l’espai i els que més us agradaven. Hi havia varietats, com el tomàquet “Francès”, l’”Albercoc”, el “de Can Bogunyà”, el “de Mugró” o “Mallorquí”, el “Bombeta groc”que varem deixar de cultivar.

  Anar al blog

 • L'horta d'un altre món

  em cau la bava de pensar-hi...

  M'encanta, la vida al camp! És preciós seguir el ritme de la natura, deixar que ella ens guiï... i ens torni bojos. Calor, pluja, herbes creixent arreu, ocells cantant, la sang alterada, ... Fa quatre dies estàvem amagats, amb dos pams de neu a tota la finca, i en quatre dies més no donarem a l'abast amb els treballs que aniran sortint.nSi vas seguint el nostre bloc, sabràs que fa uns mesos que tenim un hivernacle que ens ha mantingut vius durant aquest hivern de gairebé mig any.

  Anar al blog

 • L'horta d'un altre món

  vuelve la primavera

  Me tendí sobre la hierba entre los troncosnque hoja a hoja desnudaban su belleza.nDejé el alma que soñase:nvolvería a despertar en primaveran(José Hierro, de su poema "Alma dormida")n

  Anar al blog

 • L'horta d'un altre món

  encara no t'has apuntat al curs "horts vitals"?

  Encara no havia tingut temps de dedicar una estona a parlar en el nostre blog del curs d'iniciació a l'horticultura que organitza l'associació Cardedeu Vital, del qual m'han encarregat que faci de professor. Trobareu tota la informació a http://hortsvitals.blogspot.comn

  Anar al blog

 • L'horta d'un altre món

  tomàquets i poesia

  Els que ja ens coneixeu per la botiga o per haver vingut a la finca ja sabeu que ens agrada cultivar varietats d'hortalisses de les que es feien abans, de les que cultivaven els nostres avis. Hi ha persones que han dedicat moltes hores de la seva vida a la conservació, investigació i recuperació de les llavors de varietats locals i antigues.n

  Anar al blog

 • L'horta d'un altre món

  quin hivern ens espera!

  Tots sabeu que els hiverns a Cardedeu acostumen a ser freds. Aquí, al mig del Rieral, encara són una mica més durs que al poble. A les nits s’arriba a temperatures realment baixes. Això ens limita molt a l’hora d’escollir cultius per a aquesta època. Tot just algunes cols, bròquils i coliflors (que la gent no consumeix gaire però que són saníssimes!!!), escaroles, faves, calçots,...

  Anar al blog