Esfera

 • Hort Serratosa

  El seny i la rauxa

  Sempre he pensat que el clima d'una regió determina el caràcter de les persones que l'habiten. Els catalans tenim un clima bipolar. Diuen que a Osona: "nou mesos d'hivern, i tres d'infern". Crec que hivern i estiu ens proporcionen el seny i la rauxa, respectivament. Malgrat l'estiu dóna peu a la improvisació, sabem que el precediran uns mesos severs pel que fa el clima. Tardor i hivern seran de més bon passar, si hem estat previsors.

  Anar al blog

 • Hort Serratosa

  Sopa de remolatxa. Per a qui li agrada, i per a qui no li agrada la remolatxa

  Ens hem enamorat d’aquesta recepta. L’hem provat amb paladars reticents a la remolatxa, i ha triomfat. Anoteu:-          4 remolatxes-          4 tomàquets-          Entre un quart i mig got (d’ aigua) d’oli-          Sal-          Mig cogombre-          1 Pebrot verd petit-          1 dent d’allBulliu les remolatxes sense pelar.

  Anar al blog

 • Hort Serratosa

  Portes obertes

  Dissabte passat vam “obrir les portes” de Serratosa per convidar-vos a veure de prop com creixen les vostres verdures i explicar-vos com avança el nostre projecte. També vam tenir temps per escoltar la Sònia Resina (membre de Veterinaris Sense Fronteres) xerrant sobre sobirania alimentària i els reptes per assolir-la.Amb la calor que feia vam acabar la jornada prenent uns granissats de fruita ecològica que van aconseguir fer-la passar!La trobada va ser un èxit i des d’aquí us en volem donar les gràcies!!!

  Anar al blog

 • Hort Serratosa

  L'estiu: dites populars

  Hem entrar a l’estiu. A l’hort hi esclata la vida. I tota plegats vivim més cap a fora. Fora de la rutina, fora de casa i, si es pot, fora de mal de caps i cabòries. Fora del cap i cap a la pell.La nostra llengua té dites per a tot. Avui hem volgut recollir-ne algunes sobre l’estiu. N’hi ha de relacionades directament amb la nostra feina, plenes de veritat:-       Qui a l’hivern sembra un gra, a l’estiu bé menjarà.

  Anar al blog

 • Hort Serratosa

  Exercici de reflexió

  Agricultura ecològica, local, sobirania alimentaria, agroecologia, agricultura tradicional, llavors autòctones... són conceptes amb significat propi, que poden donar-se la mà, o no. Nosaltres creiem en l’agroecologia i apostem per la sobirania alimentaria. Ho hem dit per aquí altres vegades.  Treballem considerant la vessant:-      Ecològica: Promovem un agrosistema que s’insereix a la natura de la forma més harmònica possible.

  Anar al blog

 • Hort Serratosa

  [sense títol]

  Poema de GenerGener llarg,dens, ple, serè,seu de tots els inicis,porta d'entrada a un anyque neix amb empenta i afanyi va creixent als fulls del calendari.Alimenta les agendes,emmarca els projectesentre les albades claresi les nits més fosquesque es desfan de matinada..Fruites vermelles d'hivern.La primera flor a l'ametller.Els verds més insistentsals pins, avets, cedres i xiprers.I aglans, i taronges i olives,i les vinyes adormidesa caprici de l'oratge i del fred.

  Anar al blog

 • Hort Serratosa

  Imatges d'un hort de Novembre

  Bon dia! Us ensenyem algunes imatges que parlen del color de l'hort aquesta setmana:Una reineta entre els planter d'enciam                                 Cebes alls i ceballotsPlantant enciamsDurant aquesta setmana hem disfrutat dels suaus dies de Novembre com qui regusteja una última glopada d'aquell licor que s'acaba de l'ampolla; Tres dies ens queden perquè arribi el fred veritable.

  Anar al blog

 • Hort Serratosa

  [sense títol]

  Bon dia. Acabem aquest novembre amb la sensació de que el fred està a tocar. Ens agrada la lluminositat de les tardes d'octubre; És com una claror serena que només pot existir després d'uns mesos d' intensa calor. Dimarts va ser lluna plena (quina llunassa aquests dies);  Nosaltres aprofitarem aquesta setmana per plantar alls que aniran bé per a arribar a secs.Tornem a tenir l'espectacular mel de romaní de Sant Martí de Centelles!Aquí us deixem la proposta de cistella d'aquesta setmana.

  Anar al blog

 • Hort Serratosa

  Tardor

  La tardor ja ha tret el cap i ens va mostrant, gradualment i amb benevolència: els dies s'escurcen, baixen les temperatures... que s'apropa l'hivern. Hem aparcat els estris de platja i reprès rutines. L'estiu ens porta cap enfora, i la tardor cap endintre. Ve una època d'introspecció, de cloure'ns, com ho farà la terra sota el glaç, potser per reparar-nos, per tornar a esclatar, com ella, plens de vida.

  Anar al blog

 • Hort Serratosa

  Sou de Osona, el Vallès o el Maresme i voleu que us portem la cistella ecològica?

  Bon dia. De moment, aquet Agost i l'aigua que ens està portant, compensa la sequia del juliol; Ens anirà bé per tal que tot el que tenim plantat es vagi afermant i arribi en  condicions a la tardor.Hem trobat una empresa molt interessant (http://www.cangarriga.cat) que ens està fent conserves  amb les hortalisses que tenim en excedent i que ens permetrà que a partir del setembre poguem oferir, entre altres coses, conserva de tomàquet i crema de carbassó.

  Anar al blog

 • Hort Serratosa

  Zarangollo

  Avui us proposem una recepta típica de l’horta murciana, un remenat que anomenen “Zarangollo”Ingredients per a dues racionsDues patates mitjanesUn carbassó mitjàUna ceba mitjanaDues dents d'allDos ousOli i salElaboracióEs tallen les patates (pelades),  el carbassó i la ceba a daus, procurant que siguin més o menys de la mateixa mida.En una paella amb oli d'oliva verge, es fregeixen les patates i els dos granets d'all sencers i sense pelar, només se'ls hi dóna un cop per tal que es trenquin una mica i deixin sortir l'aroma.

  Anar al blog

 • Hort Serratosa

  Arriben els pèsols i obrim les portes de l'hort

  Amb aquesta calor intensa arriben ens arriben els primers pèsols. Els trobareu a la cistella d’aquesta setmana. Aquí teniu dues possibles formes de cuinar-los.Pèsols ofegats amb ceba tendra Ingredients1 kg de pèsols frescos (pelats)4 cebes tendressalmig got d’aigua mineraloli d’oliva            ElaboracióTalleu les cebes a la juliana o a tires tan fines com pugueu. Poseu oli en una cassola i, quan sigui una mica calent, incorporeu-hi les cebes i deixeu-les coure a foc suau durant uns deu minuts, remenant de tant en tant.

  Anar al blog