Esfera

  • El blog de l'hort

    Adéu al blog de l'hort...

    El dia 7 de setembre del 2.011 amb l'entrada "Benvinguts a l'hort" va néixer aquest blog amb l'objectiu de mostrar-vos la feina feta pels nens i nenes de l'Escola Sant Jordi en les sessions d'hort. La fotografia que acompanya al comiat del blog és la que vaig penjar a la primera entrada, mostrant les nostres tomates cherry. Després de sis cursos la d'avui és l'última entrada que sortirà publicada al blog de l'Hort.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Projecte orenetes, desena col·laboració.

    El Projecte Orenetes, iniciat l'any 2.007, és un programa de seguiment i estudi  dels nius d'oreneta cuablanca dels nostres pobles i ciutats, en el que pot participar qualsevol persona o col·lectiu. Les nenes i nens de primer van començar a col:laborar amb el projecte l'any 2.008 i a finals aquesta primavera hem començat a fer el seguiment dels nius. Serà el desè any que ho fem!Primer cal saber quina és la façana nord, la sud,.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Ha tornat el Josep !

    Les oliveres de l'escola han tingut una gran alegria perquè el Josep Ardiaca, home que estima la terra i per això la terra l'estima a ell, les ha esporgat acompanyat dels nens i nenes de sisè. Això vol dir que ha  tallar i tret les branques no necessàries, mortes o malaltes, perquè l'olivera quedi en bones condicions per fructificar. Veure al Josep en plena forma és una gran alegria. Gràcies i fins la propera primavera.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Orenetes enfeinades.

    Com cada primavera les orenetes estan molt enfeinades. Primer van reparar els nius i ara ja tenen cura de les seves cries. Mireu atentament les fotografies en les que podreu apreciar detalladament els nius, els diferents materials emprats, les petites orenetes esperant el menjar.. tot un espectacle.Ja fa nou anys que participem en el Projecte Orenetes, aquesta primavera hem fet el desè cens, deu anys observant-les!Tot un plaer participar en aquest projecte.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Pol·linitzant.

    La primavera ens regala mil i una imatges que ens recorden el cicle de la vida. Recordeu que en un dels nostres hortets tenim una escarola tres enciams espigats. A Les flors grogues de l'enciam i a les blaves de l'escarola els insectes estan molt enfeinats...La pol·linització, en la que els insectes són imprescindibles, consisteix en la transferència del pol·len des dels estams al pistil. Aquests dies podeu observar-ho plàcidament als nostres hortets.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Continuem collint...

    Ahir les nenes i nens de primer van collir uns magnífics enciams. Malgrat que la sessió d'hort era a segona hora del matí, la calor ens va deixar ben aixafats. Penseu que des de que entrà en funcionament l'observatori meteorològic de Lleida l'any 1.941, el d'ahir és el registre més alt en un mes de maig.. La temperatura màxima del dia vint-i-cinc fou de 35,6 º C... poca broma!Queden pocs enciams per collir, però tranquils que encara tenim força bledes.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Flors i més flors d'escarola.

    La primavera ha omplert de flors l'escarola que vam deixar espigar. Si fa uns dies veiem un parell de flors, aquest final de maig l'escarola ens en regala una colla.Aquesta hortalissa té un parent silvestre anomenant xicòria comuna. A les dues plantes el primer any apareixen les fulles formant una roseta ( disposició circular de les fulles ) , del centre de la qual quan espiguen sorgeixen les tiges  que s'ompliran de flors blaves.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Pèsols, pastanagues i ous...

    Els de quart han treballat una estona als petits hortets collint pèsols i pastanagues. Després han arrencat les pesoleres i a l'hort més proper al parvulari només queden pastanagues. Ja sabeu que els nostres ametllers estan infestats de pugó. El algunes fulles, els investigadors de quart, han trobat ous de marieta i al laboratori, amb la lupa binocular els han observat detalladament. Recordeu que les marietes s'alimenten dels pugons.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    I els de primer?

    Aquest matí les nenes i nens de primer han estat enfeinats collint bledes i enciams. També han aprofitat per observar les flors de les oliveres, els ceps i l'escarola espigada. La nostra ginesta està espectacular i hem aprofitat per gaudir-ne i olorar-la. Sembla que alguns petits hortolans s'han sorprès amb l'olor... Ja ens explicareu, nenes i nens de primer, si us han agradat les hortalisses collides als vostres petits hortets.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Collir i collir.

    Ja sabeu que l'esforç té premi, per això després de la feinada de preparar la terra, sembrar i trasplantar, regar i tenir cura dels nostres petits horts arriba el moment màgic de collir. Ahir les nenes i nens de segon van triar entre enciams o bledes. Després donaren un cop d'ull a les flors da l'olivera, dels ceps i de l'escarola espigada. Per acabar res millor que gaudir de la magnífica floració de la ginesta.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Observar la flor de l'escarola.

    La gent de sisè han agafat la llibreta d'hort per observar atentament una de les flors que aquests dies ens regala la primavera, la flor de l'escarola. Al collir les escaroles van deixar-ne una per veure com s'espiga, conèixer  les seves flors i aconseguir-ne llavors.La flor de l'escarola, una gran desconeguda.Els hortolans de Gaulda.

    Anar al blog

  • El blog de l'hort

    Pobres ametllers !

    Ja fa una colla de dies que els nostres dos ametllers tenen molt mal aspecte. La gent de cinquè si han apropat i ens ensenyen com els pugons els han infestat. Aquest petit insecte es reprodueix molt ràpidament i xucla la saba de les plantes. A les properes fotografies veureu quina colla n´hi ha a les fulles. Gràcies a la lupa binocular els podem observar detalladament.Segur que la gent de cicle superior troba una solució per ajudar als nostres petits ametllers.

    Anar al blog